Šijeme doplňovačku z filcového/plsteného kolieska

Dnes si predstavíme ďalší návod vrátane praktických tipov, ako využiť náš doplňovačkový materiál a tentokrát to bude čiste plstený/filcový základ. Vybrali sme si náš panel Kde žijú zvieratká. Doplňovačka bude koncipovaná ako stránka do Quiet Book v rozmere 25 x 25 cm. Koliesko s obydliami bude možné zo stránky odopínať, pripínať a tiež podľa ľubovôle otáčať.

TIP :  Ďalšia výhoda takto pripravenej stránky je, že môžete mať ušitých viac rôznych doplňovačiek (tie si môžete odložiť do kapsičky napr. na zadnej strane). Vďaka tomu si dieťa môže vybrať, či bude práve priraďovať zvieratka k domčekom, mláďatká k svojim rodičom alebo napríklad veci, ktoré spolu súvisia. Na našich stránkach nájdete niekoľko pekných edukatívnych motívov.

Pri plánovaní výroby takejto doplňovačky budete potrebovať:

Ďalej si nachystajte žehličku, šijací stroj, nožnice a rezák (nie je nutnosťou), pravítko a svorky na látku alebo špendlíky.

✂︎ Krok 1 - Príprava podkladovej stránky a pripevnenie magnetického zapínania

Z výstuhy si vystrihneme štvorec o veľkosti 25 x 25 cm. Štvorec výstuhy nažehlíme na bavlnené plátno (plátno pred použitím preperieme ručne v horúcej vode, usušíme a vyžehlíme). Žehlíme na teplotu na bavlnu bez použitia pary od stredu do krajov. Žehličkou skôr tlačíme na jednom mieste, nejazdíme po výstuhe ako pri klasickom žehlení.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_NazehleniVyztuhy

Prebytočnú látku podľa výstuhy odstrihneme, vezmeme si k ruke pravítko a vymeriame si stred stránky. Tu bude umiestnená prvá časť magnetického zapínania.
 
DoplnovackaKdeBydliZviratka_StredStranky
 

Pomocou rezáka urobíme dva približne polcentimetrové prierezy na stredu stránky tak, aby sme stránkou mohli prestrčiť magnetické zapínanie.

Na magnetické zapínanie z rubovej strany stránky pre istotu ešte navlečieme štvorček výstuhy (opäť prerezaný na dvoch miestach), aby bolo zapínanie skutočne dobre pripevnené. Navlečieme istiaci pliešok a pacičky magnetického zapínanie roztiahneme od seba.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_UpevneniMagnetZapinani1

DoplnovackaKdeBydliZviratka_UpevneniMagnetZapinani2

✂︎ Krok 2 - Koliesko s obydliami

Stránku máme pripravenú, tak môžeme pokročiť ďalej. Koliesko (ono je to vlastne 12-uholník, no my ho nazývame aj tak koliesko ☺︎) si vystrihneme a priložíme na pripravenú plsť. Urobíme si pár značiek po obvode tak, aby sme mohli nájsť stred, do ktorého umiestnime druhú polovicu magnetického zapínania. Postup je rovnaký, ako keď sme pridávali prvú polovicu do stredy stránky.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_StredKolecka

Koliesko priložíme späť na plsť s pripevneným magnetickým zapínaním (uistite sa, že zapínanie je von), pomocou svoriek na látku alebo špendlíka si prichytíme k spodnej časti, aby sa nám pri šití plsť neposunula.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_KoleckoNaPlsti

Šijeme najprv po obvode kolieska a potom po čiarach od stredu von (kvôli magnetickému zapínaniu je potrebné začať cca 1,5 - 2 cm od stredu). Pri šití nezapošíváme, ale necháme si dlhšie nitky, na ktorých potom urobíme uzlík a zvyšok prevlečieme ihlou dovnútra medzi tie dve vrstvy. Odstrihneme prebytočnú plsť.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_KoleckoSNitkami

✂︎ Krok 3 - Malé kolieska so zvieratkami

Posledná časť je z celého návodu časovo najdlhšia. Malým trikom na veľké zjednodušenie je použitie samolepiacich zipsov v tvare krúžku. Skúsené šikulky by tento prístup určite nepotešil, pretože pri prešívaní sa ihla vždy zašipní od lepidla a zo śitie sa stáva nočná mora. Pokiaľ ale máte kvalitné samolepiace zipsy a tvoríte pre radosť a vlastné deti alebo známych, máme otestované, že dlhodobo vydržia prakticky akékoľvek bežné použivanie a to aj na plsti. Takéto (na trhu najkvalitnejšie zipsy) nájdete v našom obchodíku. Upozorňujeme, žiadny lepivý materíal na látke neprežije pranie. Ak svoje výtvory plánujete prepierať, samolepiacemu zipsu sa radšej vyhnite ☺︎

✂︎ Krok 3A - samolepiaci suchý zips:

To je ten jednoduchší variant, ktorý sme na ukážku použili my. Aplikujte ju, ak ste predchádzajúci odstavec zhltli bez profesionálneho rozhorčenia ☺︎

Časť plsti so zvieratkami v kolieskach si pripevníme pomocou svoriek (špendlíkov) k podkladovej plsti.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_PripevnenaZviratka

Prišijeme všetky kolieska. Šijeme buď zelenou niťou priamo na línii vonkajšieho zeleného kolieska alebo bielou niťou tesne vedľa tejto línie. Opäť nezapošíváme, ale urobíme uzlíky a konca niťou prevlečieme ihlou dovnútra malého kolieska.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_PrisitaKolecka
 

Ak máme schované všetky nitky, opatrne vystrihneme jednotlivé kolieska az rubovej strany nalepíme suchý zips (použijeme tú stranu s háčikmi - machová časť bude na stránke).

DoplnovackaKdeBydliZviratka_KoleckaASuchyZip

✂︎ Krok 3B - klasický suchý zips

Ak budeme používať klasický suchý zips, budeme šiť postupne jednotlivé kolieska. Vystrihneme si jedno malé koliesko a dostatočne veľký kúsok podkladovej plste. Koliesko priložíme na plsť a vyznačíme si približne jeho umiestnenie (rovnako ako keď sme hľadali stred pre umiestnenie magnetického zapínanie).

Do stredu podkladovej plsti našijeme kúsok suchého zipsu (časť s háčikmi) a následne na takto pripravený kúsok plsti našijeme koliesko so zvieratkom. Prebytočnú plsť odstrihneme.

Postup je rovnaký ako pri šití zvieratiek na suchý zips v návode na doplňovačku s bavlneným podkladom.

✂︎ Krok 4 - Dokončenie

Všetky časti máme pripravené, tak ich môžeme skompletizovať. Veľké koliesko si pripneme na stránku, natočíme tak, ako sa nám to páči a po obvode našijeme (nalepíme) 12 kúskov machovej časti suchého zipsu. S pomocou pravítka dbáme na to, aby suchý zips bol približne v strede hrany a cca pol centimetra od kraja veľkého kolieska.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_LepeniSuchehoZipu
 

Poznámka: Ak si náhodou nie ste istí, či nalepený suchý zips bude držať, zvážte použitie klasického suchého zipsu, pretože šitie samolepiaceho suchého zipsu môže zničiť ihlu (zostane na nej lepidlo). Inak máme hotovo a môžeme odovzdať deťom k dôkladnému testovaniu.

DoplnovackaKdeBydliZviratka_Hotovo1

DoplnovackaKdeBydliZviratka_Hotovo2

Článok v originálnej verzii vyšiel na autorkinom blogu slaskoumama.cz ♡