Šijeme bavlnené/látkové leporelo "Rozprávka o repe/Pohádka o veliké řepě"

Mačička chytila ​​psíka, psík vnučku, vnučka babku, babka dedka a dedko repu. Ťahali, ťahali, ale repu vytiahnuť nevedeli! V tejto rozprávke sa všetci pekne nadreli, ale to rozhodne neplatí pre leporelo, ktoré budeme šiť dnes ✍︎ ✄ ☕︎ Leporelo "Rozprávka o repe" je jeden z tých jednoduchších projektov, tak poďme sa do toho rovno pustiť!

Materiál a vybavenie na šitie látkového leporela

Na ušitie látkového leporela z predtlačeného panela budete potrebovať:

  • jeden predtlačený látkový panel - tu nájdete odkaz priamo na ten s rozprávkou o repe, ale tento návod môžete použiť, aj keď budete šiť akékoľvek iné leporelo,
  • bavlnené plátno na zadnú stranu leporelo (veľkosť podľa panelu leporela),
  • termolín ako výplň - rozmer presne podľa skutočnej veľkosti obrázku (u tohto konkrétneho je to 10 x 80 cm),
  • klobúková guma alebo guma/pruženka
  • a prípadne stužky (ja sme ich v tomto projekte nepoužila, ale určite ich môžete do leporela dať).

Ďalej budete potrebovať šijací stroj, nožnice a špendlíky.

NavodNaLeporelo_material-leporelo

Príprava materiálu

Bavlnené plátno a látkový panel si prepláchneme v horúcej vode - zrazenie bavlneného plátna je síce minimálne, ale zbavíme sa hlavne prípadných nečistôt. Pred samotným začatím príprav si oba kúsky dôkladne prežehlíme, bude sa nám všetko robiť ľahšie ☺︎

Ak je to potrebné, narysujeme si vodiace linku, resp. čiaru, po ktorej budeme šiť.

Šijeme leporelo

✂︎ Krok 1 

Pripravíme si termolín. Tu je dôležité, aby bol veľký rovnako ako skutočná veľkosť vytlačeného leporela, prípadne o milimeter až dva menšie. Nechceme totiž, aby zasahoval do švu, ktorý bude po obvode ... mohli by nám tam potom vznikať nerovnosti. Termolín přišpendlíme z rubovej strany panelu s leporelo.

NavodNaLeporelo_termolin-na-panelu

✂︎ Krok 2

Vezmeme bavlnené plátno, ktoré máme pripravené na zadnú stranu leporela. Plátno a panel na seba položíme tak, aby boli lícovou stranou k sebe. Zošpendlíme k sebe a v prípade potreby i nastehujeme.

NavodNaLeporelo_vsechny-vrstvy

✂︎ Krok 3

Teraz si nachystáme klobúkovú gumu, na ktorú urobte uzlík. Než uzlík utiahnete, ešte zhruba premerajte, či vzniknuté očko nie je moc malé alebo veľké, a prípadne opravte. Gumu vložíme na vybraný koniec medzi obe látky tak, aby očko smerovalo dovnútra a uzlík von. Prišpendliť.

NavodNaLeporelo_kloboukova-guma

NavodNaLeporelo_naspendleni

Pozn. ak budete používať širšiu plochú gumu, postupujte rovnako, len bez uzlíka. To isté platí aj pre použitie stužiek - stužky prehneme na polovicu, vložíme medzi látky očkom dovnútra a koncami von ☺︎

✂︎ Krok 4 

Všetko teraz zošijeme po obvode leporela tak, aby sme šili tesne vedľa termolínu. Špeciálnu starostlivosť venujeme šitie rohov ... čím presne budeme šiť, tým lepšie budú rohy vyzerať. Pri šití vynecháme na spodnej časti približne 15 cm, cez ktoré budeme leporelo obracať na lícovú stranu. Pozor si tiež dáme v mieste vloženia klobúkovej gumy. Je lepšie gumu ihlou neprepichnúť (ak nepoužívate pruženku, tam samozrejme musíte) a prešiť ešte raz tam a späť, aby bolo miesto viac spevnené.

Po došití odstrihneme rohy.

NavodNaLeporelo_odstrihnuti-rohu

✂︎ Krok 5

Pretočenie tohto leporela je trochu piplačka, pretože leporelo je celkom úzke. U tých širších vám to pôjde o niečo lepšie. Avšak pri prevracaní sme opatrní, pretože nám stále zostáva prišpendlený termolín a môžeme sa tak ľahko pichnúť. Pomaly a s trpezlivosťou sa vám to však podarí. Opäť venujeme viac pozornosti rohom, u ktorých si môžeme pomôcť nejakým úzkym a dlhým predmetom (ja som použila druhú stranu háčika na háčkovanie).

NavodNaLeporelo_obracene-leporelo

NavodNaLeporelo_obracene-leporelo2

✂︎ Krok 6

Obrátené leporelo starostlivo narovnáme (švíky, rohy) a ideálne prežehlíme. Nezošité miesto, kadiaľ sme preťahovali leporelo, našpendlíme.

NavodNaLeporelo_naspendlena-mezera

✂︎ Krok 7

Ešte raz prešijeme celé leporelo po jeho obvode, približne pol centimetra od kraja a zašijeme tak posledné nespojené miesto. Na záver ešte prešijeme jednotlivé ohyby leporela a máme hotovo! Skvelá práca! ✓

NavodNaLeporelo_hotovo1

NavodNaLeporelo_hotovo3

NavodNaLeporelo_hotovo2

Článok v originálnej verzii vyšiel na autorkinom blogu slaskoumama.cz