Šijeme bavlnené kartičky na krúžku

Ak premýšľate nad milým a vcelku jednoduchým darčekom pre mimi - či už svoje alebo Vašich blízkych - v pár krokoch si ukážeme, ako ušiť farebné stimulačné kartičky so zvieratkami, ktoré budú upevnené na kovovom koliesku.
 
Všetky použité komponenty a materiály sme vyberali tak, aby u nich nevadilo, keď skončia v detských ústočkách. Na kartičky budeme potrebovať:
KartickySeZviratky_material

✂︎ Krok 1 - Striháme látky a výplne

V prvom kroku si všetko najskôr pripravíme, aby sme potom mohli pracovať o to svižnejšie. Takže rozstriháme, prípadne ak používate rezačku, rozrežeme predtlačený panel na jednotlivé kartičky. V rovnakej veľkosti a počte si tiež pripravíme bavlnenú látku na zadnú stranu kartičiek.

Výplň si pripravíme o 1 cm na každej strane menšiu oproti veľkosti látky. Na každej strane budeme mať teda presah látky pre šitie 0,5 cm. Ak potrebujete mať pri šití trochu viac miesta, výplň alebo výstuhu tomu prispôsobte.

✂︎ Krok 2 - Zašpendlíme, prešijeme

Ak máme všetko pripravené, položíme lícovými stranami na seba látku s vytlačeným zvieratkom a látku na zadnú stranu tak, aby nám pekne sedela a nikde neprečnievala. Do stredu potom priložíme ešte výplň tak, aby na každej strane bol rovnako veľký okraj a všetko prišpendlíme.

KartickySeZviratky_priprava-prospendleni
 

Takto pripravené kartičky po obvode prešijeme tak, aby sme si na jednej strane nechali dostatok miesta na obracanie kartičiek z rubu na líc. Zo skúsenosti doporučujeme nechať zhruba polovicu dĺžky jednej strany (napr. 5 cm otvor pri 10 cm dlhej strane), cez menšie medzeru sa kartičky obracajú horšie.

✂︎ Krok 3 - Obraciame z rubu na líc

Akonáhle sú všetky kartičky prešité, vezmeme si nožnice a odstrihneme prebytočnú látku v rohoch u všetkých kartičiek. Vďaka tomu budú rohy vyzerať oveľa lepšie, pretože tam nevznikne tvrdšia hrčka. Dajte si však pozor, aby ste nezastrihli až moc...

Tak a teraz môžeme začať obraciať. Špendlíky pečlivo povyberáme až na jeden, ktorým zaistíme výplň o vrstvu zadnej látky, aby sa moc pri pretočení nepohla. Po obrátení starostlivo zarovnáme rohy. Pomôže nám k tomu nejaký úzky pevný predmet, ktorým roh zvnútra pekne a jemne vytlačíme do pravého uhlu. Napríklad druhú stranu háčika na háčkovanie :)

KartickySeZviratky_ustrizene-rohy
 

✂︎ Krok 4 - Zašijeme otvory

Teraz zašijeme medzery, ktoré sme používali pre brátenie kartičiek. K tomu použijeme matracový steh, vďaka ktorému nie sú po zošití takmer vidieť švy. Prípadne je možné prešiť celú kartičku po obvode. Kartičky máme takto hotové a môžeme sa vrhnúť na priechodky a zavesenie na krúžok.

KartickySeZviratky_hotove-karticky

✂︎ Krok 5 - Priechodky

Naše tvorenie sa chýli ku koncu. Teraz budeme potrebovať denko a kladivo, aby sme mohli natĺcť priechodky do jednotlivých kartičiek. Ak ste ešte nikdy priechodky nepoužívali, odporúčame mrknúť na toto krátke inštruktážne video.

Na kartičkách si vo vybranom rohu vyznačíme bod, kde bude priechodka umiestnená. My sme zvolili stred priechodky 1 cm od horného a ľavého kraja kartičky. Potom môžeme natĺcť priechodky a následne navliecť hotové kartičky na knihársky otvárací krúžok. Hotovo!

KartickySeZviratky_hotove-hotovo1
 
KartickySeZviratky_hotove-hotovo2
 
KartickySeZviratky_hotove-hotovo3
 
Článok v originálnej verzii vyšiel na autorkinom blogu slaskoumama.cz ♡