Šijeme látkové/bavlnené pexeso

Ušitie lemovaného látkového pexesa z bavlny je možno trošku piplačka, ale tá radosť z každého olemovaného obrázku je skvelou satisfakciou. Nehľadiac na to, že je to skvelý spôsob, ako sa poriadne naučiť lemovať. Lemovanie sa Vám totiž bude hodiť, ak budete šiť vlastnú šitú knihu, tzv. Quiet Book.

Všetko, čo je v tomto článku spomenuté, sa týka látkového pexesa, ktoré je šité z našeho predtlačeného nákladiakového vrrm vrrm panelu. Poďme sa teda pozrieť, aké máme možnosti predtým, než sa vrhneme na šitie pexesa. Existujú 3 základné spôsoby, ako takéto pexeso ušiť:

  1. prvý a najjednoduchší spôsob je vystužené pexeso len prešiť,
  2. druhý spôsob je tzv. "obrátené" pexeso
  3. a tretí a zrejme najnáročnejší spôsob je pexeso s lemovaním.

Verím, že sa mi podarí časom pre Vás pripraviť všetky tri návody, ale dnes začneme lemovaným pexesom.

Materiál a vybavenie na lemované pexeso

Pripravte si

  • predtlačený bavlnený panel (všetky naše bavlnené pexesá nájdete pod týmto filtrom),
  • výstuhu : ideálne je použiť ronofix, ja som využila obojstranný Ronofix 100+18+18g/m2, ale v kombinácii s fixačnou pavučinkou môžete využiť aj jednostranne nažehľovaciu výstuhu v gramáži 100 gramov, 140 gramov alebo Ronar Fix Lux 160+20g/m2
    • Poznámka: ak ste zvolili jednostrannú výstuhu a pavučinku nemáte, nič sa nedeje, kľudne ju vynechajte z tohoto postupu. Nevadí, ak zadná strana bude priliehať na výstuhu voľne.
  • bavlnenú látku z bežnej obľúbenej metráže na zadnú stranu pexesa a na lemovanie.

Postup šitia látkového pexesa

✂︎ Krok 1

Panel na pexeso a bavlnenú látku preperieme v horúcej vode, usušíme a dôkladne vyžehlíme.

✂︎ Krok 2

Nažehlenie výstuhy vykonáme s prihliadnutím k použitej výstuhe. Ak použijete obojstrannú výstuhu, potom si poskladáme všetky vrstvy na seba a zažehlíme (bez pary).

Ak však máte iba jednostrannú výstuhu, musíte najprv nažehliť panel na výstuhu. Výstuhu nemusíme pred nažehlováním strihať. Je jednoduchšie najprv nažehliť panel na výstuhu a až potom odstrihnúť.

 LatkovePexesoLemovani_nazehlovani-vyztuhy

Ak máte fixačnú pavučinku, pripravte si ju v rovnakom rozmere, ako máme pripravený panel s výstuhou. Na žehliacu dosku položíme panel s výstuhou smerom hore, na to položíme fixačnú pavučinku a nakoniec bavlnenú látku určenú na zadnú stranu pexesa, cez ktorú všetko zažehlíme (opäť bez pary) k sebe.

LatkovePexesoLemovani_fixacni-pavucinka

✂︎ Krok 3

Pexeso narežeme (rozstriháme) na jednotlivé obrázky.

LatkovePexesoLemovani_rozrezave-pexeso

Základ pexesa máme, ideme lemovať

Aby sme zistili, ako dlhé prúžky na lemovanie budeme potrebovať, hor sa počítať. Zmerajte a spočítajte dĺžky všetkých strán Vašeho pexesa. Teraz pripočítajte 1,7 cm za rohy a presah pre zošitie. Pre môj projekt: 4×10 cm + 1,7 = 41,7 cm bude finálna dĺžka jedného prúžku .

✂︎ Krok 5

Pripravíme si prúžky na lemovanie . Šírka prúžku bude 3 cm. V mojom prípade som si teda narezala prúžky 41,7 x 3 cm. Pre každý dielik budeme potrebovať jeden prúžok.

LatkovePexesoLemovani_rezani-prouzku

✂︎ Krok 6

Konce prúžku k sebe priložíme (lícom k sebe) tak, aby boli voči sebe do pravého uhla. Diagonálne oba prúžky prešijeme, prebytočnú látku odstrihneme a šev rozžehlíme, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Takto si pripravíme všetky prúžky.

LatkovePexesoLemovani_sesiti-prouzku

LatkovePexesoLemovani_rozzehleni

✂︎ Krok 7 - Lemujeme

Začíname našívať lemovanie. Prúžok si priložíme k rubu kartičky tak, aby zošitá časť prúžku bola v strede strany kartičky. Prúžok začneme našívať rovným stehom na šírku pätky (s ihlou zarovnanú v strede). Zastavíme približne 0,7 cm (teda opäť šírku pätky) od konca strany.

LatkovePexesoLemovani_zaciname-sit

✂︎ Krok 8 - Šijeme roh

Šitie rohu je najviac ošemetná časť, ale verte, že to urobíte párkrát a máte to v ruke. So šitím rovnej strany sme skončili kúsok pred koncom. Teraz prešijeme roh šikmo tak, aby sme roh rozdelili (ideálne presne) na pol. Pri šití počítame, koľko stehov urobíme. Mrknite na obrázok. Ihlou šijeme až mimo látku.

LatkovePexesoLemovani_roh1

✂︎ Krok 9

Ihlu vytiahneme z látky (nič nestriháme) a zdvihneme pätku. Pootočíme si kartičku a lemovacie prúžok prehneme smerom od nás tak, aby s našitou časťou prúžku zvieral uhol 90° a ohyb bol pod uhlom 45°.

LatkovePexesoLemovani_roh2

✂︎ Krok 10

Prúžok ohneme späť tak, aby bol ohyb presne na hrane strany kartičky, ktorú sme práve dokončili.

LatkovePexesoLemovani_roh3

✂︎ Krok 11

Kartičku si natočíme šikmo tak, aby sme opäť šili stredom rohu (tentoraz na druhú stranu), dáme pätku zase pekne dole a ušijeme rovnaký počet stehov ako v kroku 8. Tak a prvý roh máte za sebou! Teraz otvorte chladničku a potešte sa dobrotkou, zaslúžite si ju! ♡

LatkovePexesoLemovani_roh4

✂︎ Krok 12

Kartičku si porovnáme a šijeme rovnobežne s hranou. Pred koncom strany opäť zastavíme a podľa krokov 8 až 11 ušijeme ďalší roh. Posledný roh možno bude vyžadovať trochu viac starostlivosti, ale to pôjde...

LatkovePexesoLemovani_lemovani-rubu-hotovo

✂︎ Krok 13

Lemovací prúžok pretočíme. Kartičku pexesa si otočíme a v stredoch strany prehneme lemovací prúžok na polovicu a zaistíme si ich (napríklad pomocou štipčekov).

LatkovePexesoLemovani_lemovani-zezadu

LatkovePexesoLemovani_lemovani-zepredu

LatkovePexesoLemovani_ohyb-stredu-stran

✂︎ Krok 14

Rohy si tiež musíme takto nanečisto nachystať. Zahneme ich opäť na polovicu, zarovnáme a starostlivo vytvoríme ohyb rohu. Zaistíme štipce. Takto si pripravíme všetky rohy.

Tip: Vyzerá lepšie, keď sú všetky rohy rovnaké. Teda strana naľavo je napríklad dole a strana napravo ju prekrýva (je hore)

LatkovePexesoLemovani_vsechny-rohy

✂︎ Krok 15

Takto pripravené lemovanie po obvode prešijeme. Prvá kartička je na svete! No a teraz už to celé urobíte len POČET KARTIČIEK - 1 krát! Ja ešte sladkých 23x ♡

LatkovePexesoLemovani_hotovo1

Keď som šila touto metódou prvý krát, po prvej kartičke som bola zdesená, pretože to bola taká piplačka, že som si hovorila, že nemám šancu toto NIKDY dokončiť. No našťastie mi potom každá kartička išla viac a viac od ruky a zhruba v polovici som zistila, že ma to dokonca baví! Dôležité je dať si na to pokoj a čas. Kľudne si to lemovanie rozdeľte a lemujte po kúskoch, nech Vám to hlavne robí radosť ♡

LatkovePexesoLemovani_hotovo2

LatkovePexesoLemovani_hotovo3

Článok v originálnej verzii vyšiel na autorkinom blogu slaskoumama.cz ♡