Šijeme hru "Zvieratká, rýchlo domov! - Zvířátka, honem domů!"

Náročnosť: začiatočník. Čas: do 90 minút.

Dnešný návod je taká naša malá veľká premiéra! Pripravili sme si pre Vás po prvý krát spoločenskú doskovú látkovú hru pre najmenších "Zvieratká, rýchlo domov!" alebo "Zvířátka, honem domů!". Inšipiráciou nám bolo všetkým dobre známe Človeče, ..., no výrazne sme ho zjednodušili, aby bolo rýchlejšie a postavené hlavne na spoznávaní farieb. Tak poďme na to a dúfame, že si to najprv s nami a potom s Vašimi najsladšími užijete!

Variant, ktorý budeme spoločne dnes šiť je zjednodušená verzia stránky do Quiet Book v rozmere 25x25 cm. Určite si časom na našom puzzlíkovskom blogu ukážeme aj klasickú verziu :)

Všetko, čo budete potrebovať na stránku do Quiet Book s našou hrou, kúpite samozrejme u nás v obchodíku ♡

ZviratkoveClovece_material

Postup

✂︎ Krok 1 - Príprava podkladovej stránky

Bavlnený panel si (hlavne z hygienických dôvodov) ručne v teplej vode preperieme, usušíme a vyžehlíme. Zrážanlivosť materiálu je už od procesu výroby na úrovni okolo 1%, takže sa nemusíte nijak obávať. Na takto pripravený panel si z rubu priložíme štvorcovú výstuhu s veľkosťou 25x25 cm. Presvedčíme sa, že strana výstuhy, na ktorej je lepidlo, je priložená na látku.

Žehličku nastavíme na teplotu pre žehlenie bavlny (vždy bez naparovania) a nažehlíme výstuhu na látku. Začíname v strede stránky a postupujeme systematicky až ku kraju. Neprechádzame do výstuže, ale skôr žehličku pritláčame.

Akonáhle máme výstuhu nažehlenú, orežeme (alebo odstrihneme) prebytočnú látku... teda ak sa chystáte stránky lemovať. Lemovanie sme si nacvičili v predchádzajúcom blogu k pexesu. Ak lemovať nebudete, presah látky cez výstuhu je naopak žiadúci.

ZviratkoveClovece_orezana-stranka

Stránku už máme takmer hotovú, chýba už len našiť machovú (jemnejšiu smyčkovú) časť suchého zipsu do žltého, zeleného, ​​červeného a modrého kolieska v rohoch hracieho plániku.

Pri šití na stroji nezapošíváme, ale necháme si dlhšie nitky, ktoré potom pomocou ihly pretiahneme na rub, zauzlíkujeme s nitkami z rubu a odstrihneme prebytočné konce. Vďaka tomuto postupu budú všetky konce nitiek schované a výsledok bude vyzerať o dosť precíznejšie.

ZviratkoveClovece_detail-kopretina

✂︎ Krok 2 - Zvieratká v koliesku

Pripravíme si zvieratká na plsti, bielu plsť a druhú polovicu suchého zipsu (teda tú drsnejšiu s háčikmi). Od predošlého šitia máme v stroji bielu a bielu (pokiaľ teda nešijeme v ruke), čo sa nám skvele hodí. Na kúsok bielej plsti si našijeme (v dostatočnej vzdialenosti od seba) jednotlivé kolieska suché zipsu.

ZviratkoveClovece_zip-na-plsti

Teraz príde na rad asi najzložitejšia časť, kedy budeme našívať kolieska so zvieratkami na pripravenú plsť so suchými zipsami. Koliesko sa zvieratkom si priložíme na plsť tak, aby bol suchý zips ideálne uprostred. To si môžete skvele otestovať tak, že sa pozriete proti svetlu (rovnako ako sme to robili v návode na Doplňovačku).

ZviratkoveClovece_nasita-zviratka

Kolieska môžeme našiť všetky naraz, meníme iba farbu vrchnej nite. Opäť nezapošíváme, ale urobíme manuálne uzlíky. Kolieska opatrne vystrihneme a končeky zauzlíkovaných nití schováme pomocou ihly dovnútra kolieska.

✂︎ Krok 3 - Drevená kostička

Poznámka: Ak ste si kocku od nás nezakúpili, môžete si ju rýchlo a ľahko vyrobiť doma sami. Ideálna je kocka s farbami ako na hracom plániku. S klasickou kockou už hrajú staršie deti a tie by asi táto naša hra pravdepodobne nudila :)

Hrací plán je navrhnutý tak, aby ste hru mohli hrať pomocou farieb na stenách kocky. Ak už s detičkami počítate do 6, môžete využiť steny s vyrezanými bodkami/puntíkmi. Kocku i plstené výrezy (obe varianty) sme pre Vás do obchodíku tiež nachystali. Nie sú však súčasťou herného balíčka, ale nájdete ich ako príplatkové položky pri drevenej kocke. Tie od nás budú skvelo a presne pasovať.

Na dokončenie kocky budete potrebovať len

  • trochu lepidla na drevo (s Herkulesom sa vám to "stopro" podarí),
  • štetec,
  • kocku
  • a guľaté plstené výrezy.

Naneste postupne trochu lepidla na jednotlivé steny kocky a ihneď priložte plstené kolieska. Jemným krúživým pohybom zabezpečíte rovnomerné roznesenie lepidla. Nechajte dielko dôkladne zaschnúť.

ZviratkoveClovece_kostky

Bezchybné a krásne! Je hotovo. Odporúčame po vytvorení s deťmi dôkladne otestovať ;-)

✂︎ Krok 4 - Naštudovanie pravidiel hry

Pravidlá sú jednoduché a môžete si ich stiahnuť priamo tu. Nech vás hranie baví!

ZviratkoveClovece_hotovo