Šijeme doplňovačku/stínohru z bavlneného podkladu

Čo budeme potrebovať

Všetok materiál, ktorý budete k tvoreniu tejto stránky potrebovať, môžete nakúpiť spoločne s panelom s doplňovačkami :)

Pripravte si teda:

Stinohry_material

Potrebujem šijací stroj? Nie je to podmienkou;) Ja som síce šijací stroj používala, ale len preto, že mám rada, keď sú všetky stehy rovnako dlhé. Väčšinu času som len otáčala manuálne kolieskom a len občas šila trochu rýchlejšie (snáď len u našívania suchého zipsu).

Príprava stránok

Než začneme so stránkami pracovať, je dobré ich aspoň prepláchnuť v teplej vode (nie je potreba vyzrážať). Bavlnený panel si vyžehlíme a nažehlíme na neho pripravenú výstuhu.

Stinohry_nazehleni-vyztuhy

Tu by som rada zmienila, že pri strihaní prebytočnej látky je potrebné zvážiť, či budete stránku lemovať alebo nie. Ja stránky lemujem, takže som si nenechávala žiadny presah bavlny cez výstuhu. Pokiaľ ale lemovať nechcete, je potreba presah kúsok ponechať (viac sa dočítate v návode od Klárky na jej webe Príprava stránok pre quiet book - bez lemovania).

Stinohry_vyztuhy-hotovo

Takto máme stránky pripravené (suché zipsy na stránky budeme šiť až nakoniec) a môžeme prejsť na prípravu zvieratiek.

Šijeme zvieratka

Šitie zvieratiek sa v prvej chvíli zdá trochu zložitá, ale s každým ďalším ušitým zvieratkom to ide ľahšie a rýchlejšie ;)

✂︎ Krok 1 

Vystrihnite si zvieratko tak, aby malo okolo seba dostatok priestoru. Ak sú zvieratká blízko seba, rozdeľte im priestor spravodlivo :)

✂︎ Krok 2 

Vystrihnuté zvieratko si položte na bielu plsť a ceruzkou si označte okraj na pár miestach tak, aby ste dokázali zvieratko znovu priložiť do rovnakého miesta.

Stinohry_kresleni-obrysu

✂︎ Krok 3

Odstrihnite si primeraný (vzhľadom k veľkosti zvieratka) kúsok suchého zipsu - časť s háčikmi - a proti svetlu ho umiestnite zospodu bieleho filcu (budúca rubová strana hotového zvieratka). Prišite suchý zips.

Suchý zips som si nijako nepripevňovala. Akonáhle som si vymerala, do akého miesta suchý zips patrí, držala som ten kúsok na mieste a okamžite prišila. Na zipse som nezapošívala, ale nechala som si nitky dlhšie, urobila z každej strany uzlíky. Nitky, ktoré ostali na strane so suchým zipsom som raz pretiahla na druhú stranu. Tak budú všetky nitky schované vnútri zvieratká a nebudú vidieť.

Stinohry_suchy-zip

✂︎ Krok 4

Priložte zvieratko na biely filc so suchým zipsom (teraz Vám pomôžu tie vyznačené okraje) a obšite celý obvod zvieratká. Ja som šila asi tak 1-2 mm od okraja.

Stinohry_obsito

✂︎ Krok 5

Celé zvieratko opatrne obstrihneme. Ideálne sú na to ostré nožničky z manikúry.

Stinohry_hotove-zviiratko

Týmto postupom pripravíme aj všetky ostatné zvieratká.

Stinohry_vsechna-zviratka

Cieľová rovinka - šijeme zipsy na pozadí

Pretože nie je možné použiť na všetky zvieratká rovnaký rozmer suchého zipsu, je nutné šiť suchý zips na podkladovú stránku až na záver.

Najprv je potrebné zistiť, kam presne našiť suchý zips, aby sa silueta na podkladovej stránke a zvieratko po priložení zvieratka pekne prekrývali. Ja som to robila následovne:

  • odmerala som si, aký veľký kúsok suchého zipsu (mechovú stranu) potrebujem,
  • tento kúsok som si priložila na suchý zips na zvieratko tak, aby sa mi oba kúsky nezlepili a pridržiavala ho prstami,
  • takto pripravené zvieratko som položila správne na siluetu a voľný kúsok suchého zipsu mi tak zostal tam, kde má byť našitý,
  • nakoniec som ho iba otočila (bol mechom k látke) a prišila.

Snáď mi budete rozumieť, uznávam, že je to trochu krkolomné :)

Stinohry_hotove-zipy

Pozn. keď sa pozriete na obrázok vyššie, všimnete si, že hviezdica má na ukážku okrúhly samolepiace zips. Myslela som pôvodne, že ho použijem všade, pretože s ním mám skvelú skúsenosť. Drží síce dobre, ale prípadné čistenie vodou veľmi pravdepodobne neprežije. Preto som sa rozhodla použiť klasický suchý zips.

Stinohry_hotovo

Článok v originálnej verzii vyšiel na autorkinom blogu slaskoumama.cz