Šijeme bavlnené/látkové obracané pexeso s vreckom

Ušijeme si pexeso s Červenou čiapočkou zo série našich rozprávok. Čo budeme potrebovať?

 obrazok1 (1)

✂︎ Krok 1 - Nastriháme si material

Nastriháme si bavlnený panel s motívom rozprávky podľa naznačených čiar. Podkladovú bavlnu na zadné strany kartičiek strihame v rovnakom rozmere ako obrázky. Na vrecko/pytlík máme zvolený rozmer 20x60 cm. 

Na prilepenie hlavného motívu použijeme pavučinku v rovnakom rozmere. V našom prípade cca 16x16cm. 

Zároveň si narežeme kolečkom alebo nastriháme nožnicami i zvolenú výstuhu. Výstuhu potrebujeme menšiu, zvolila som rozmer 6,5x6,5 cm. Po obvode nám tak ostane 0,75 cm na okraj.

 obrazok3 (1)

obrazok2 (1)

obrazok4 (1)

✂︎ Krok 2 - Žehlíme

Na zadnú stranu nastrihaných kúskov bavlny s obrázkom si prižehlíme do stredu výstuhu. Nežehlíme priamo, ale používame papier na pečenie alebo kus starej látky. 

obrazok5_1 (1)

obrazok5_2 (1)

obrazok5 (1)

Na hlavný motív vrecka nažehlíme pavučinku cez nosný papier, na ktorom je lepidlo. Papier odlepíme a následne hlavný motív s lepidlom prižehlíme na červenú bavlnu, ktorá je pripravená na vrecko.

obrazok6 (1)

obrazok6_2 (1)

 ✂︎ Krok 3 - Zošijeme kartičky a vrecko

Přikládáme obrazovú bavlnu s vystuhou k podkladovéj bavlne licovou stranou. Jednotlivé kartičky postupne prešijeme okolo vystuhy 1-2mm. Na jednej strane necháme nezašitý otvor, aby sme zvládli pretočiť kartičku na lícovu stranu. Predtým si však zostrihneme rohy, aby sa nám v nich nehromadila látka pri otočení.

obrazok7_1 (1)

obrazok7_3 (1)

Hlavný motív na vrecku si prešijeme cik-cak stehom dokola. Keďže sme použili pavučinku, nite budú prilepené a nebudú sa vyťahovať. 

obrazok7_2 (1)

Pokiaľ máme overlock, začistíme si všetky strany bavlny v tváre obdĺžnika pripravenej na vrecko/pytlík. Ak šijeme na klasickom šijacom stroji, začistíme entlovacim stehom alebo okraje dvakrát zahneme a prešijeme. Takto pripravený obdĺžnik na vrecko si po stranách zošijeme - žltá farba. Od horného okraja cca 6-7 cm si necháme nezošitú časť dlhú cca 1,5 cm (dierka na prevlečenie šnúrky - modrá farba).

obrazok7 (1)

obrazok8_5 (1)

Horný okraj prehneme do vnútra, zosvorkujeme a po lícovej strane prešijeme dokola. Prvýkrát po spodnej strane dierky, druhýkrát po hornej strane dierky. Nachystáme si takto tunel na šnúrku.

obrazok8_1 (1)

obrazok8_3 (1)

✂︎ Krok 4 - Prevrátime a prešijeme dokola

Jednotlivé kartičky otočíme na licovu stranu (Tip z praxe: používám nožnice s tupým hrotom, ihlicu alebo háčik na vytlačenie rohov). Keď máme kartičky zrovnané, prešijeme si ich po celom obvode dokola. 

obrazok9_3 (1)

obrazok9_4 (1)

✂︎ Krok 5 - Navlečieme šnúrku

Bavlnenú šnúrku si navlečieme do nachystaného tunela (Tip z praxe: použijeme zatvárací špendlík, sponku alebo háčik) a urobíme uzlík. Aby bolo vrecko/pytlík sťahovací, použijeme šnúrky dve ako na obrázku. A máme hotovo:) 

 obrazok9 (1)