Šijeme ruksačik, vrecko, pytlík

Dnes si ušijeme veľkonočný, Mikulášsky alebo vianočný ruksačik/vrecko/pytlíček pre akékoľvek dietko, ktorému spraví velikánsku radosť a poslúži nielen na hromadenie nádielky :) Čo budeme potrebovať?

obrazok1_2 (1)

 ✂︎ Krok 1 - Začistíme si bavlnený panel

Bavlnu na ruksačik si začístíme dookola na overlocku. Ak používame klasický šijací stroj, môžeme použiť patku, ktorá nám zahne a prešije krásne okraj dovnútra. 

obrazok_1_3 (1)

obrazok_1 (1)

obrazok_1_2 (1) 

✂︎ Krok 2 - Pripravíme si pútko na uchytenie šnúrky

Pruh bavlny o rozmere 16x10 cm si prehneme na polovicu. Z rubovej strany prešijeme vo vzdialenosti cca 3 cm (vyznačená žltá čiara). Ušitý prúžok si prevrátime (Tip: použijeme ceruzu alebo kuchyňskú varešku). Ak máme jemnú balvnu, môžeme dovnútra vložiť výstuhu.

obrazok2_1 (1)

obrazok2_2 (1)

Prevrátený prúžok si prešijeme po okrajoch i stredom. Rozdelíme na polovicu o dĺžke cca 8 cm. A máme pripravený základ na pútko. 

obrazok_2 (1)

✂︎ Krok 3 - Zošijeme ruksačik

Bavlnu s motívom si preložíme na polovicu a pútka si založíme rovnako na oboch stranách (cca 4 cm od dna ruksačiku). Ruksačik si po stranách zošijeme a cca 7 cm od vrchu necháme nezašitú medzeru na tunel pre šnúrky - čiara modrej farby. Konce pútka schováme do vnútra stehu a znova prešijeme. 

 obrazok_3_1 (1)

obrazok_3_2 (1)

obrazok4_3 (1)

Dierku na tunel, ktorá nám vznikla, si obšijeme, aby nám okraj nevychádzal pri zaťahovaní ruksačika. 

obrazok6_3 (1) 

Horný okraj prehneme dovnútra, zosvorkujeme a po lícovej strane prešijeme dookola. Vznikne nám takto tunel na šnúrku.

obrazok6_2 (1)

obrazok6_4 (1)

✂︎ Krok 4 - Ušijeme dno ruksačika

Tento krok nie je náročný a pridá ruksačiku na kráse. Aspoň mne sa takto tvarovaný ruksačik páči oveľa viac. Z rubovej strany ruksačika si otvoríme vnútorne rohy tak, aby sme pekne videli šev. Upevníme svorkami a rovno prešijeme. Na poslednom obrázku vidíme prišité pútko i tvarované dno. 

obrazok5_2 (1)

obrazok5_1 (1)

obrazok4_2 (1)

✂︎ Krok 5 - Navlečieme šnúrku

Bavlnenú šnúrku si navlečieme do nachystaného tunela (Tip z praxe: použijeme zatvárací špendlík, sponku alebo háčik) i pútka a na konci urobíme uzlík. Ruksačik je sťahovací, keďže máme šnúrky dve ako na obrázku. A je hotovo! :)

obrazok7_1 (1)