Šijeme kocku pre deti

V našom obchodíku nájdete niekoľko bavlnených panelov pre výrobu látkovej kocky pre tých najmenších a ja by som vám v dnešnom článku ukázala, ako si z panela ušiť kocku.

Nie je to žiadna zložitá krajčírska práca, takže ak nevlastníte šijací stroj, môžete šiť určite v ruke:)

Čo budeme potrebovať

Na jednoduchú kocku to sú

KostkaProNejmensi_kostka-a-vyztuha

Pre spestrenie môžete pridať

KostkaProNejmensi_vylepsovatka

Čo a ako pripraviť?

Než sa pustíme do strihania, tak odporúčam preprať (stačí v ruke) a vyžehliť panel s natlačenými obrázkami. Tlač je fixovaný pri vysokých stupňoch, a tak nie je potrebné látku vyzrážať, ale predsa len prešla na ceste k vám niekoľkými rukami, tak je vypranie určite na mieste.

Akonáhle máme panel čistý, môžeme sa pustiť do príprav...

Panel rozstriháme na jednotlivé obrázky - obrázky majú rámček a celé majú rozmer 12 x 12 cm, takže ak budete strihať podľa rámčeka, zostane vám na každej strane 1 cm na šev.

KostkaProNejmensi_rozstrihany-panel

Na obrázky nažehlíme výstuhu - výstuhu o rozmere 10 x 10 cm som si proti svetlu umiestnila približne do stredu na rub vystrihnutého obrázku. 

Upozornenie: pokiaľ pracujete s výstuhou prvýkrát - lesklá strana výstuhy, tá s vrstvou lepidla, musí byť položená na obrázku.

Ak chcete byť veľmi presní, môžete si vziať k ruke pravítko a odmerať si z každej strany 1 cm :) Takto umiestnenú výstuhu potom prižehlíme žehličkou (teplota na bavlnu a bez pary). So žehličkou skôr pritláčame než prechádzame a jedno miesto pritlačte zhruba 4 sekundy.

KostkaProNejmensi_nazehlena-vyztuha

Poznámka: ja osobne som si po zažehlení výstuhy ešte obrázky obstrihla, aby som mala okraj švu rovnako široký ako polovica pätky na stroji, pretože sa mi tak lepšie šije.

Keď bude Vaša kocka v jednoduchšom variante, môžete pokračovať na ďalšiu kapitolu. Ak ste sa však rozhodli ešte niečím kocku obohatiť, pripravte si ďalšie vylepšovátka. Ja som si pripravila

  • 3 rôzne široké červené stužky o dĺžke 10 cm,
  • veľké drevené koliesko na širokej bielej stužke,
  • tri malé drevené kolieska na úzkej čiernej stužke
  • a tri drevené korálky na čiernej gume o dĺžke 10 cm.

KostkaProNejmensi_pripravena-vylepsovatka

Takto pripravený materiál môžeme začať postupne zošívať.

A poďme na šitie!

✂︎ Krok 1

Vezmite dva vystužené obrázky a priložte ich lícom k sebe. Ak budete do švov vkladať nejaké vylepšovátka, vložte ich tak, aby boli schované vnútri medzi obrázkami. Ja som pri prvom zošívaní vložila stužky. Všetko si dôkladne zošpendlite - odporúčam si s tým skutočne dať prácu, aby sa výstuhy na oboch obrázkoch pekne prekrývali. Prešite pokojne aj dvakrát tie miesta, kde sú vložené stužky.

KostkaProNejmensi_siti-stuzek

✂︎ Krok 2

Vezmite ďalšie dva obrázky, priložte ich lícom k sebe a zošite jednu stranu. Ja som v tomto druhom kroku do švu vkladala gumy s korálkami. Ak tiež použijete pruženku dajte pozor, aby ste pri prešívaní nezapichli ihlu do gumy. Mohlo by dôjsť k roztrhnutiu gumičiek vo vnútri. Uzlíky na gume zabezpečia, aby nedošlo k vytiahnutiu pri hraní, avšak je potreba určite prešiť minimálne dvakrát.

KostkaProNejmensi_hotove-dve-dvojice

✂︎ Krok 3

Máme pripravené dve dvojice obrázkov. Priložíme ich opäť lícom k sebe a zošijeme. Vznikne nám tak rad štyroch na seba nadväzujúcich obrázkov. Tentokrát som do švu nedávala nič navyše.

✂︎ Krok 4

Nad posledný (alebo predposledný) obrázok v rade našijeme ďalší diel. Je dôležité, aby nám vznikol tvar do L. Ja som v tejto chvíli do švu vložila veľké drevené koliesko na stužke.

KostkaProNejmensi_velke-kolecko

✂︎ Krok 5

Postupujeme obdobne ako v predchádzajúcom kroku, ale posledný diel našívam pod rad. Opäť môžeme vložiť niečo zaujímavé do švu. Ja som vložila zostávajúce vylepšovátko - malé krúžky na stužke. Na obrázku nižšie môžete vidieť vzniknutý tvar :)

KostkaProNejmensi_vse-sesito 

✂︎ Krok 6

Postupne zošívajú do tvaru kocky. Priložíme k sebe susedné strany, porovnáme, sešpendlíme a zošijeme.

Tip: aby som si bola istá, že mám konce výstuhy priložené presne na seba, prepichnem látku tesne nad výstuhou špendlíkom a na druhej strane tak krásne vidím, či je potreba ešte umiestnenie poupraviť alebo nie :)

KostkaProNejmensi_sesivani-hran

Do tvaru kocky zošívam tak dlho, kým nám neostanú k zošitiu dve na seba nadväzujúce hrany. Vďaka tomu nám zostane dostatočne veľký priestor, aby sme dovnútra vložili kocku. Akonáhle toho docielime, odstrihneme prebytočnú látku na rohoch a celú kocku obrátime na ruby.

KostkaProNejmensi_naruby

✂︎ Krok 7

Teraz si vezmeme k ruke molitanovú kocku. Ak chcete dovnútra vložiť hrkátko, prerežte nožom alebo nožnicami dieru dovnútra kocky a hrkátko tam vložte (malo by byť skôr na tesno, aby moc "necestovalo"). Molitanovú kocku vložíme do ušitého obalu kocky.

KostkaProNejmensi_molitan-uvnitr

✂︎ Krok 8

Tzv. Matracovým stehom zošijeme v ruke zvyšné dve hrany a kocka je kompletná! Matracový steh je takmer neviditeľný, a ak neviete, ako na neho, mrknite na priložené video.

 

Kocka je hotová a môže začať robiť radosť drobčekovi ako krásny a veľmi obľúbený darček. Páči sa Vám? Vyskúšate ju tiež! :)

KostkaProNejmensi_hotovo1

KostkaProNejmensi_hotovo2

KostkaProNejmensi_hotovo3

Článok v originálnej verzii vyšiel na autorkinom blogu slaskoumama.cz ♡