Šijeme hodiny s pohyblivými ručičkami

Ak máme predškoláka alebo dieťa, ktoré zaujímajú neúnavné ručičky na stene, je možno ten správny čas pripraviť si hodiny s pohyblivými ručičkami. Často dostávam dotaz, ako vytvoriť otáčací mechanizmus cez viacero vrstiev. Ja využívam dva spôsoby: cez gombík/knoflík s gumičkou/šnúrkou alebo pomocou nitu/nýtu.
 
Potrebovať budeme:
hodiny0

✂︎ Krok 1 - Zameriame a vystužíme

V prvom kroku si nájdeme stred hodín na plátne. Nameriame pomocou pravítka alebo jednoduchým preložením látky na štvrtiny. A stred si zaznačíme. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa nám ručičky na hodinách krásne pohybovali a nepresahovali na niektorej zo strán.   

Bavlnený panel si podžehlíme výstuhou cez pečiaci papier alebo bavlnenú látku. Žehlíme tlakom od stredu ku krajom.

hodiny5

✂︎ Krok 2 - Vyrobíme si ručičky

Od stredu hodín si zistíme dĺžku ručičiek. Necháme si aspoň 1 cm presah na opačnú stranu. Moja minútová ručička má 9 x 2 cm a hodinová má 7 x 2 cm. 

Každú ručičku si z pripraveného filcu vystrihneme 2 krát a zošijeme rovným stehom. Nie je potreba entlovať ako u bavlny. 

hodiny2

✂︎ Krok 3 - Natlčieme priechodky

Akonáhle máme pripravené hodiny i ručičky, urobíme si dierky do vyznačeného stredu hodín aj do oboch ručičiek (napríklad špicatými nožnicami). U ručičiek robíme dierku v rovnakej vzdialenosti od všetkých troch okrajov približne 1 cm od konca ručičky.

Teraz budeme potrebovať krájaciu dosku (po našom denko :D) a kladivoaby sme mohli natĺcť priechodky do jednotlivých kartičiek. Ak ste ešte nikdy priechodky nepoužívali, odporúčame mrknúť na toto krátke inštruktážne video.

hodiny32

✂︎ Krok 4 - Pripevníme ručičky k hodinám

Šnúrku prevlečieme prvým gombíkom a postupne priechodkami v minútovej, hodinovej ručičke a priechodkou v hodinách. Zakončíme druhým gombíkom, za ktorým urobíme uzol. A máme hotovo!

 hodiny1
 
hodiny4 (1)

 

Fantázii sa medze nekladú a ponúkame zopár ďalších tipov

  • Použiť sa dá i ozdobný knoflík napr. lienka/beruška.
  • Tvar ručičiek môže byť i mierne rozšírujúci.
  • Aternatívne sa dá použiť na princíp otáčania nit/nýt, ktorý popíšeme v najbližšom blogovom príspevku.
hodiny_nyt2 (1)