Šijeme plstené kruhové puzzle s nitom/nýtem

Po predošlom návode na kruhové puzzle s Veselou opičkou si tentokrát ukážeme, ako sa popasovať s podobným a predsa trochu odlišným princípom. Ušijeme si puzzle skladačku so sústrednými vyrezanými kruhmi v dvoch vrstvách. Ako motív sme pre Vás pripravili život na farme. Na týchto materiáloch od nás máte jednu velikánsku výhodu - všetky plstené vrstvy sú vyrezané presne na mieru vrátane stredových výrezov na nit/nýt. Keďže u tohto puzzle je presnosť kvôli točivému efektu dôležitá, výrazne Vám to prácu uľahčí. Čo budeme potrebovať?

photo1

✂︎ Krok 1 - Vystužíme a prišijeme

Podžehlíme si bavlnu výstuhou a prichytíme si svorkami (Tip: svorky nájdete aj v našom obchodíku) plstený panel po všetkých stranách. Dôležité je neťahať plsť do žiadnej zo strán, aby sme si nedeformovali kruhový tvar.

Následne si prešijeme po obvode štvorec aj kruhový otvor.

 photo2

photo3

 ✂︎ Krok 2 - Zameriame a prerežeme 

Na bavlnené plátno si prekreslíme výrez na nit/nýtek (Tip: používam miznúcu sublimačnú fixu). Biely vyrezaný kruh si priložíme do otvoru a cez vyrezaný otvor prekreslíme bodku/tečku na bavlnu.

Na prerezanie bavlny s výstuhou použijeme napríklad ostré nožnice. Dierku urobíme pomalinky hrotom nožníc a priebežne skúšame vsunúť nit/nýt. Vyhneme sa  tomu, aby dierka skončila zbytočne veľká a nit/nýt by sa nám potom voľne pohyboval.

photo4

photo5

 ✂︎ Krok 3 - Zošijeme si sústredné kruhy

Hlavičku nitu/nýtu si vložíme do výrezu v najmenšom vyrezanom kruhu. Na stranu s hlavičkou si priložíme rovnako veľký farebný kruh a zosvorkujeme. Zosvorkujeme si aj ostatné kruhy ako na obrázku, vždy rovnaké veľkosti na seba - biely na spodnú stranu a farebný navrch. Šijeme monofilovou niťou, ktorá je priehľadná, inak by niť na obrázku rušila výsledný dojem. Prebytočnú látku si po stranách odstrihneme.

photo71

photo72

photo73

photo74

✂︎ Krok 4 - Natlčieme nit/nýtek

Zošité kruhy si prevlečieme cez nit/nýt, ktorý máme vložený na stránke. Nasadíme si hlavičku nitu/nýtu, ktorý je zašitý vo vrchnom kruhu a kladivom ju natlčieme na drevenej doske/denku/prkénku (Tip z praxe: vždy začínam tĺcť jemne a nakoniec tomu dám jeden správny stredne silný úder!). A predsa sa (krásne) točí!

 photo8

photo81